Sunday, July 06, 2008

Időről időre összecsapnak a fejem felett a hullámok. Mintha átok ülne rajtam: minden pozitivitás, jövővárás, remény ellenére rosszra fordulnak a dolgok. Ilyenkor elönt a félelem, a rettegés, a tehetetlenség érzése; a terapeutám úgy mondaná: depressziós epizód.

Pedig most igazán szükség lenne arra, hogy képes legyek bízni, harcolni, tenni. Hinni.

De nem tudom, hogyan kell. Nem tudom, mit tehetnék.

Nem tudom, mit kezdjek az alzheimer- és parkinson-kórban haldokló nagyanyámmal: a felismerés csillanásával a szemében, és azzal, hogy hiába próbált szólni hozzám, hiába akart megosztani velem valamit, nem értettem a szavát.

Nem tudom, mit kezdjek az alkoholista apámmal, aki ha nem iszik vagy alszik, mint rendesen, bajt csinál; részegen autóba ül, és elkapatja magát a rendőrökkel.

Nem tudom, hogyan segítsek az édesanyámnak, aki családunk minden tagjának kínját, szenvedését, tehetetlenségét a hátán cipeli, és látom, nemsokára belerokkan.

Nem tudom, mit kezdjek azzal, hogy tegnap az utcán buzikat vertek; hogy egyre erőteljesebben jelenik meg az erőszak a mindennapokban - az én mindennapjaimban is.

Ha valakinek van ötlete, kérem, ossza meg velem.

2 comments:

Anonymous said...

Én csak triviálisat tudok mondani: mások gondját-baját most ne vedd a válladra, amikor még a sajátod is bőven elég. Persze lehet, hogy ez szívtelenség, de ha ezen múlik, hogy képes vagy-e egyben tartani magad, ráadásul segíteni úgysem tudnál nekik, akkor még mindig inkább ez lenne célravezető, na persze csak ha meg tudod csinálni.

the hatter said...

Many THX Grandmaster B!